Dlaczego królowa Elżbieta I miała czarne zęby? Kto dzisiaj produkuje najwięcej cukru na świecie? I wreszcie co jest bardziej niebezpieczne dla człowieka: cukier czy sól? O tym m.in. mówią autorzy książki „Słodziutki. Biografia cukru” w rozmowie z Michałem Wójcikiem.
„Biografia cukru” to opowieść o substancji, która przebojem wdarła się na nasze stoły i rozpycha się na nich coraz bardziej. Wiele tu historii o wojnach, niewolnikach, wielkich odkryciach geograficznych, powstaniach, piratach, ogromnych fortunach i kryzysach, w których cukier odgrywał pierwszoplanową rolę. Autorzy przytaczają wiele zaskakujących, często mrożących krew w żyłach faktów medycznych, przykładów kryminalnych wręcz praktyk koncernów spożywczych oraz dowodów manipulowania badaniami naukowymi przez lobbystów wielkiego biznesu.

Słodziutki. Biografia cukru
Dariusz Kortko, Judyta Watoła
Wydawnictwo Agora

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.